quote

Without bees no being. So help the bees stay in business.

Onze video

Animatie

Business4Bees from GR8 Things on Vimeo.

B4B - Cirkel + text (helpdebijenu) copy

Wat doen wij?

Wat

Business4Bees (B4B) is onderdeel van I Love Beeing en geeft samen met bedrijven de bijen een steuntje in de rug. Dit doen we onder meer door natural urban beekeeping te faciliteren en stimuleren. Waarbij onze insteek is bijen en andere bestuivers in de stedelijke omgeving op een zo natuurlijk mogelijke manier te helpen overleven. Daarnaast zorgen we ervoor dat er een groter en gevarieerder aanbod van ‘bijvriendelijke’ bloemen, planten en bomen komen. Zo worden onze steden niet alleen gezonder voor de bijen en haar andere bewoners, maar komt er ook meer kleur in het stedelijk landschap. En dat is pas het begin. B4B streeft ernaar om samen met haar partnerorganisaties van Nederland het meest bijvriendelijke land ter wereld te maken.

B4B - Cirkel + text (helpdebijenu) copy

Waarom

Waarom

Bijen zijn belangrijk voor onze land- en tuinbouw. Niet alleen voor onze voedselvoorziening, maar ook voor de economische waarde van de bedrijfstak en de economie in zijn algemeenheid. Bijen zitten letterlijk tussen ons en ons voedsel in en zijn sleutelfiguren in ons ecosysteem. Wist u dat bijen een bijdrage van minimaal € 1,1 miljard per jaar leveren aan onze economie door de bestuiving van voedselgewassen? Helaas gaat het helemaal niet goed met de bijen. Sinds het begin van deze eeuw zijn er steeds minder en leven ze korter. Vervelend voor de bij, maar zeker ook voor de mens. Nog even en de bij is ‘out of business’. B4B - Cirkel + text (helpdebijenu) copy

In 2010 stierf naar schatting 40 procent van alle bijenvolken in Nederland en zelfs 50 procent wereldwijd. Hoogste tijd om daar iets aan te doen.   Oorzaken bijensterfte Over de belangrijkste oorzaken van de bijensterfte zijn de meeste wetenschappers en imkers het eens: – Het gebruik van bepaalde pesticiden (neonicotinoïden) – - De monocultuur in de landbouw, waardoor de bijen te weinig en onvoldoende divers gezond stuifmeel hebben.  - – De toename van ziektes en parasieten veroorzaakt door de manier waarop bijen de afgelopen 100 jaar zijn ingezet door de mens. – B4B wil hier samen met bedrijven wat aan doen. 
Lees hier meer

Onze aanpak

Onze Aanpak

- Natuurlijk bijenhouden – Meer bijen zijn altijd goed zou je denken. Toch is dat niet per sé waar. Het hangt er ook vanaf hóe je imkert. B4B stimuleert daarom wat we noemen ‘natuurlijk imkeren’, ook wel biologisch, bio-dynamisch of duurzaam imkeren genoemd. Belangrijkste aspect hiervan is dat we het natuurlijk gedrag van bijenvolken zoveel mogelijk willen benaderen. Daarnaast zijn er naast de honingbij nog vele andere soorten ‘wilde’ bijen. Ook die wil B4B steunen.

B4B - Cirkel + text (helpdebijenu) copy

Klinkt logisch, maar de laatste decennia is het belang en de gezondheid van bijen ondergeschikt geraakt aan het belang dat de mens hechtte aan de producten van bijen, waaronder een maximale honingproductie. Onze imkers richten zich in eerste instantie op het welzijn van de bijen en op het terugbrengen van de verstoorde balans in het ecosysteem waar de bijen een essentieel onderdeel van zijn. – Stedelijke omgeving – B4B kiest bij het plaatsen van de kasten voor de stedelijke omgeving. Dit doen we niet zomaar. In de stad wordt namelijk een minimale hoeveelheid neonicotinoiden (pesticiden) gebruikt ten opzichte van op het platteland. Ook is er – vanwege monocultuur in de landbouw – in de stad een constanter aanbod van stuifmeel. Daarnaast is er sprake van het ‘urban island’ effect, een gemiddeld genomen iets hogere temperatuur, wat gunstig is voor bijen. Kortom, de omstandigheden voor bijen zijn in de stad relatief goed, mits er voldoende voedsel voor ze te vinden is. Dat is ook de reden dat we met B4B ons ook inzetten om het aantal bijvriendelijke biologische bloemen, planten en bomen substantieel te verhogen.

- Bijen en honing -
Bij B4B houden we van honing. We vinden dan ook dat er meer van geproduceerd moet worden. Maar niet direct om onszelf van honing te voorzien. Ook voor bijen is honing erg gezond. De reden waarom ze het produceren en vervolgens verzamelen is om de koude winter door te komen. B4B streeft er naar de bijen op hun eigen honing te laten overwinteren. Omdat dat natuurlijk is en omdat het de weerstand verhoogt. Als er op termijn meer geproduceerd wordt dan de bijen nodig hebben, zien we dat als een gift van de bijen aan ons.

Lees hier meer

Kom in actie en doe mee

Kom in actie

Vanaf 1500€ per jaar sponsort u met uw organisatie een natuurlijke bijenkast. Deze organisaties gingen u voor: Stadsschouwburg Amsterdam, ASN Bank, Kennedy van der Laan, Netl Park BV, Drukkerij de Bij, Rabobank AmsterdamVivat Verzekeringen, Van Ree Accountants, Hero BeneluxAppelsientje, Innocent Drinks, Coca-Cola Benelux, Unilux Screening Pioneers, Pllek Amsterdam, Mitsubishi Moters Nederland 

Met het sponsorgeld zorgen we voor de bouw en plaatsing van de kast en wordt uw bijenvolk op een natuurlijke manier begeleid door een van onze imkers. Tevens wordt een gedeelte van het geld gebruikt om de stad van bijvriendelijke biologische bloemen, planten en bomen te voorzien. Door uw bijdrage wordt u automatisch lid van de B4B business club en heeft u recht op het volgende:

- Uw bedrijfslogo op de kast(en) -
- Bee friendly starters kit (5 per gesponsorde kast) -
- Introductiecursus urban beekeeping (2 medewerkers en/of relaties per gesponsorde kast) -
- Praktijkworkshop natuurlijk bijenhouden (2 medewerkers en/of relaties per gesponsorde kast) -
- Toegang tot de B4B business club events -
- Een bijenexcursie (ochtend of middag) op maat voor uw medewerkers -

Het helpen van de honingbij sluit aan bij de trend van toenemende stadslandbouw. Het past ook goed bij het vergroenen van de daken en in bredere zin de herwaardering van lokale economieën en de plaats die natuur inneemt. Door B4B te steunen werkt u samen met ons aan een gezonde toekomst. Zo versnellen we samen de transitie naar een duurzame samenleving én geeft u praktische invulling aan uw MVO beleid.

Lees hier meer

B4B - Cirkel + text (helpdebijenu) copy

Inspiratie

Inspiratie

Films

  • The Barefoot Beekeeper - P.J. Chandler
   More Then Honey
  • Honeybee Democracy - Thomas D. Seely
   Urban Beekeeping
  • Natural beekeeping - Ross Conrad
   Queen Of The Sun

Boeken

   • The Barefoot Beekeeper - P.J. Chandler
    The Barefoot Beekeeper – P.J. Chandler
   • Honeybee Democracy - Thomas D. Seely
    Honeybee Democracy – Thomas D. Seely
   • Natural beekeeping - Ross Conrad
    Natural beekeeping – Ross Conrad

Onderzoeken

B4B Team

Team

Het idee voor B4B ontstond tijdens een introductiecursus Urban Beekeeping van de  I Love Beeing. De cursisten waren het er over eens dat er grote sprongen nodig zijn om de bij te redden. Met het inzetten van organisaties en entrepreneurs – met elkaar verbonden in de B4B Businessclub – kan er op een snelle, effectieve en creatieve manier actie worden genomen. De financiële bijdrage van de leden kan natuurlijk imkeren op grotere schaal en op een professionele manier mogelijk maken. Inmiddels is B4B een feit en zijn er in de afgelopen twee jaar mooie samenwerkingen ontstaan.

B4B bestaat uit een collectief van social entrepreneurs die streven naar het hervinden van de balans tussen ecologie en economie. De natuur moet gekoesterd worden, want we zijn er op veel manieren van afhankelijk. Onderstaande bedrijven hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van B4B. B4B is onderdeel van I Love Beeing, steunt het Bijenlint en is gelieerd aan de landelijke BD-imkerwerkgroep.
Lees hier meer

Contact

Ik wil graag gebeld worden.